Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

Mi az az Alopecia?

A latin alopecia kifejezés magyarul hajvesztést jelent, melynek több fajtája létezik, s gyakran nem csak a fejbőrt, hanem más, szőrzettel borított testrészt is érint. A hajvesztés az esztétikai következményeken túl lelkileg is megviseli elszenvedőjét, még ha ez esetleg nem is tűnik fel minden esetben. Kialakulásának számos oka lehet, az örökletes tényezőktől kezdve, a fokozott stresszfaktoron át a pajzsmirigy problémákig, ugyanakkor bizonyos típusainak kiváltó okai a mai napig ismeretlenek és autoimmun betegségnek tekintik.

Mielőtt áttakintenénk a hajvesztés fajtáit és azok jellegzetes tüneteit, lássuk, hogyan épül fel a haj szerkezete, milyen életciklusa van egy hajszálnak és mikor tekinthető a hajhullás ritkulásnak!

A haj szerkezete

Hajunk 97%-ban a kreatin nevű fehérjéből áll, a maradék 3%-ot pedig víz alkotja. A hajszál nem a bőrből nő ki, hanem az úgynevezett hajhagymából, melyet a hajgyökér termel. Egy hajszál életciklusa több szakaszból áll: növekedési szakasz, átmeneti szakasz, nyugalmi szakasz. A folyamat végére az elszarusodott hajhagyma a felszínre kerül és az alatta lévő hajgyökér új hagymát kezd el növeszteni, az új hajszál pedig kitolja a régit.

Egy felnőtt ember 100.000-150.000 hajszállal rendelkezik, ebből naponta körülbelül 50-100 hajszál hullik ki, mely természetesnek tekinthető. Hajritkulásról akkor beszélünk, ha több hajszálat veszítünk, mint amennyi nő helyette és ez idővel a tükörben is feltűnik. Komolyabb mennyiségű hajvesztés vagy foltos hajhullás esetén gyanakodni kell arra, hogy a haj természetes növekedési ciklusát valamilyen egészségügyi probléma felborította. Ez esetben mielőbb szakember felkeresése ajánlott, így nagyobb az esély arra, hogy a hajvesztés mértéke csökkenthető, legjobb esetben visszafordítható legyen!

Ha a haj egyenletes mértékben ritkul, sokszor csak hosszabb idő elteltével vesszük észre. Azonban ha egy foltban jelentkezik a hajvesztés, már sokkal előbb feltűnik.

A foltos hajhullás okai, tünetei, fajtái

Az alopecia areata magyarul foltos hajhullást jelent. Az orvostudomány még nem találta meg a pontos választ kialakulásának okára. Jelenlegi ismereteink szerint egy autoimmun betegséről van szó: a szervezet immunrendszere a hajtüszőket támadja meg, mert tévesen kártevőknek érzékeli azokat. A betegség elszigetelt, tehát nem fertőző.

Jellegzetes tünete, hogy a fejbőrön kisebb foltokban teljesen kihullik a haj, míg máshol tovább nő. Ezt úgy kell elképzelni, hogy rövid időn belül egy csupasz kerek folt lesz a fejbőrön. A hajhullás mértéke esetenként változó: vannak, akiknek csupán néhány cm átmérőjű, míg másoknál akár tenyérnyi felületre is kiterjedhet. Sőt, más testrészeket is érinthet, pl. a szemöldököket, a hónajl- vagy a szeméremszőrzetet is.

Habár előfordulása ritka (100 emberből csupán 2 találkozik ezzel a problémával élete folyamán), nemtől és kortól függetlenül bárkinél jelentkezhet. Amennyiben serdülő kor előtti gyermekeknél jelentkezik, növekszik annak kockázata, hogy ez a jelenség továbbterjed a fejbőrön és a hajhullás állandósul, ezt alopecia totalisnak nevezik.

Az alopecia diffusa vagy másik nevén telogen effluvium nevű hajhullás elszórtan, a fejbőr egészén jelentkezik. A hajszálak elvékonyodnak, növekedési szakaszukból túl hamar átlépnek a nyugalmi szakaszba, ezért hullanak ki. Kiváltó oka lehet pl. stressz vagy szervi betegség, így ha az megoldódik, a hajhullás is megszűnik. Ha nem csak a fejbőrt, hanem a testen lévő más szőrzetet is érint ez a probléma, akkor már alopecia universalisról beszélünk.

Léteznek kifejezetten gyerekeket érintő foltos kopaszodási fajták is. Az egyik ilyen igen súlyos betegség a monilethrix alopecia, mely valamilyen erős sokk, trauma hatására jelentkezhet. Ismertetőjele, hogy a haj hirtelen összeugrik, begöndörödik, kis sörték lesznek belőle, majd kihullik. A jelenség fő oka a fejbőr kiszáradásában, szerkezetének összeugrásában keresendő. Így a gyógymódot a fejbőr rugalmasságának megőrzése jelentheti. A másik, szintén elsősorban gyerekeknél jelentkező kopaszodás az alopecia ophiasis, mely a tarkónál lévő hajhagymák elvesztését jelenti és egészen a fül tövéig terjedhet.

A foltos hajvesztés fenti fajtái az okok feltárásával és azok megszüntetésével jó eséllyel kezelhetőek. Van azonban egy olyan típusa is, amelynél a kialakult kopaszodás már sajnos visszafordíthatatlan.

Hegesedő kopaszodás

A foltos kopaszodás egyik legsúlyosabb fajtája a hegesedő kopaszodás, melynek kétféle változata is ismert: a cicatricial alopecia és a scarring alopecia. Ez esetben valamilyen fertőzés, baktérium, gomba vagy vírus támadja meg a hajhagymákat és pusztítja el azokat, apró sebeket hagyva a fejbőrön. Ugyanakkor kialakulhat bőrgyulladást vagy tüszőgyulladást okozó betegség vagy krónikus autóimmun betegség következtében is. Kialakulásának folyamata, hogy a hajtüszők a fent említett okok valamelyikének következtében elpusztulnak, ez eredményezi a haj kihullását.

Tüneteit hamar észre lehet venni, hiszen a sebes, sérült fejbőr területein a haj teljesen megritkul, kopasz foltok, hajhiányos területek alakulnak ki. Minél korábban észrevesszük ezt a folyamatot, annál gyorsabban tudjuk megállítani hajunk hullását, vagy legalábbis csökkenteni azt. Ha pl. bőrbetegség okozza, akkor annak gyógyításával a hajhullás is meg fog állni. Azonban a hegesedő kopaszodás sajnos visszafordíthatatlan, a súlyosan károsodott hajhagymákat már nem lehet megmenteni, az elvesztett haj csak hajátültetéssel nyerhető vissza.

Kétségtelen, hogy a hajvesztés előbb-utóbb feltűnik az érintettnek, s rövid távon valószínűleg abban bízik, hogy a tünetek “maguktól” megszűnnek. Tekintve azonban az alopecia sokszínűségét, ha szokatlanul sok hajunk hullik ki, feltétlenül forduljunk szakemberhez!