Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

Tetyana S
Régóta tartó hajhullásomat állították meg. Van az a pont, amikor a vitaminok már nem segítenek .:) Köszönöm
Tetyana S
2023.04.20.
Sándor Sándor
Teljesen meg vagyok elégedve. Alig volt hajam elől, de a szűk keretemből szépet alkottak. Csak ajánlani tudom.
Sándor Sándor
2023.03.21.
Andi K. N.
Régóta ritkuló hajamat teljesen helyrehozták a klinikán. Nagyon kedves és profi csapat segített nekem. Ismét van önbizalmam.
Andi K. N.
2022.12.30.
Surprise Kids
After I lost most of my hair ,my wife contacted the clinic for information,my brother had previously been there and he recommended it.The staff was very professional the surgery was excellently preformed and the team environment was very friendly.The second picture shows 3 days after the surgery.highly recommended.from Ireland 🙂
Surprise Kids
2022.11.25.
Mark Kathi
Az arc mezoterápiás kezelés során Zsuzsa nagyon kedves volt, bármilyen kérdést tettem fel teljeskörűen tudott tájékoztatni és már az első kezelés során feszesebbnek érződött a bőröm, a pattanások eltűntek.
Mark Kathi
2022.06.02.
Nyitrai Roland
Fél évvel a beavatkozás után, szinte el se hiszem, hogy olyan állapotban van a hajam, mint kb. 10 éve. Remélem még legalább 10 évig így is marad. Köszönöm 🙂
Nyitrai Roland
2022.02.13.

Mi az az Alopecia?

A latin alopecia kifejezés magyarul hajvesztést jelent, melynek több fajtája létezik, s gyakran nem csak a fejbőrt, hanem más, szőrzettel borított testrészt is érint. A hajvesztés az esztétikai következményeken túl lelkileg is megviseli elszenvedőjét, még ha ez esetleg nem is tűnik fel minden esetben. Kialakulásának számos oka lehet, az örökletes tényezőktől kezdve, a fokozott stresszfaktoron át a pajzsmirigy problémákig, ugyanakkor bizonyos típusainak kiváltó okai a mai napig ismeretlenek és autoimmun betegségnek tekintik.

Mielőtt áttakintenénk a hajvesztés fajtáit és azok jellegzetes tüneteit, lássuk, hogyan épül fel a haj szerkezete, milyen életciklusa van egy hajszálnak és mikor tekinthető a hajhullás ritkulásnak!

A haj szerkezete

Hajunk 97%-ban a kreatin nevű fehérjéből áll, a maradék 3%-ot pedig víz alkotja. A hajszál nem a bőrből nő ki, hanem az úgynevezett hajhagymából, melyet a hajgyökér termel. Egy hajszál életciklusa több szakaszból áll: növekedési szakasz, átmeneti szakasz, nyugalmi szakasz. A folyamat végére az elszarusodott hajhagyma a felszínre kerül és az alatta lévő hajgyökér új hagymát kezd el növeszteni, az új hajszál pedig kitolja a régit.

Egy felnőtt ember 100.000-150.000 hajszállal rendelkezik, ebből naponta körülbelül 50-100 hajszál hullik ki, mely természetesnek tekinthető. Hajritkulásról akkor beszélünk, ha több hajszálat veszítünk, mint amennyi nő helyette és ez idővel a tükörben is feltűnik. Komolyabb mennyiségű hajvesztés vagy foltos hajhullás esetén gyanakodni kell arra, hogy a haj természetes növekedési ciklusát valamilyen egészségügyi probléma felborította. Ez esetben mielőbb szakember felkeresése ajánlott, így nagyobb az esély arra, hogy a hajvesztés mértéke csökkenthető, legjobb esetben visszafordítható legyen!

Ha a haj egyenletes mértékben ritkul, sokszor csak hosszabb idő elteltével vesszük észre. Azonban ha egy foltban jelentkezik a hajvesztés, már sokkal előbb feltűnik.

A foltos hajhullás okai, tünetei, fajtái

Az alopecia areata magyarul foltos hajhullást jelent. Az orvostudomány még nem találta meg a pontos választ kialakulásának okára. Jelenlegi ismereteink szerint egy autoimmun betegséről van szó: a szervezet immunrendszere a hajtüszőket támadja meg, mert tévesen kártevőknek érzékeli azokat. A betegség elszigetelt, tehát nem fertőző.

Jellegzetes tünete, hogy a fejbőrön kisebb foltokban teljesen kihullik a haj, míg máshol tovább nő. Ezt úgy kell elképzelni, hogy rövid időn belül egy csupasz kerek folt lesz a fejbőrön. A hajhullás mértéke esetenként változó: vannak, akiknek csupán néhány cm átmérőjű, míg másoknál akár tenyérnyi felületre is kiterjedhet. Sőt, más testrészeket is érinthet, pl. a szemöldököket, a hónajl- vagy a szeméremszőrzetet is.

Habár előfordulása ritka (100 emberből csupán 2 találkozik ezzel a problémával élete folyamán), nemtől és kortól függetlenül bárkinél jelentkezhet. Amennyiben serdülő kor előtti gyermekeknél jelentkezik, növekszik annak kockázata, hogy ez a jelenség továbbterjed a fejbőrön és a hajhullás állandósul, ezt alopecia totalisnak nevezik.

Az alopecia diffusa vagy másik nevén telogen effluvium nevű hajhullás elszórtan, a fejbőr egészén jelentkezik. A hajszálak elvékonyodnak, növekedési szakaszukból túl hamar átlépnek a nyugalmi szakaszba, ezért hullanak ki. Kiváltó oka lehet pl. stressz vagy szervi betegség, így ha az megoldódik, a hajhullás is megszűnik. Ha nem csak a fejbőrt, hanem a testen lévő más szőrzetet is érint ez a probléma, akkor már alopecia universalisról beszélünk.

Léteznek kifejezetten gyerekeket érintő foltos kopaszodási fajták is. Az egyik ilyen igen súlyos betegség a monilethrix alopecia, mely valamilyen erős sokk, trauma hatására jelentkezhet. Ismertetőjele, hogy a haj hirtelen összeugrik, begöndörödik, kis sörték lesznek belőle, majd kihullik. A jelenség fő oka a fejbőr kiszáradásában, szerkezetének összeugrásában keresendő. Így a gyógymódot a fejbőr rugalmasságának megőrzése jelentheti. A másik, szintén elsősorban gyerekeknél jelentkező kopaszodás az alopecia ophiasis, mely a tarkónál lévő hajhagymák elvesztését jelenti és egészen a fül tövéig terjedhet.

A foltos hajvesztés fenti fajtái az okok feltárásával és azok megszüntetésével jó eséllyel kezelhetőek. Van azonban egy olyan típusa is, amelynél a kialakult kopaszodás már sajnos visszafordíthatatlan.

Hegesedő kopaszodás

A foltos kopaszodás egyik legsúlyosabb fajtája a hegesedő kopaszodás, melynek kétféle változata is ismert: a cicatricial alopecia és a scarring alopecia. Ez esetben valamilyen fertőzés, baktérium, gomba vagy vírus támadja meg a hajhagymákat és pusztítja el azokat, apró sebeket hagyva a fejbőrön. Ugyanakkor kialakulhat bőrgyulladást vagy tüszőgyulladást okozó betegség vagy krónikus autóimmun betegség következtében is. Kialakulásának folyamata, hogy a hajtüszők a fent említett okok valamelyikének következtében elpusztulnak, ez eredményezi a haj kihullását.

Tüneteit hamar észre lehet venni, hiszen a sebes, sérült fejbőr területein a haj teljesen megritkul, kopasz foltok, hajhiányos területek alakulnak ki. Minél korábban észrevesszük ezt a folyamatot, annál gyorsabban tudjuk megállítani hajunk hullását, vagy legalábbis csökkenteni azt. Ha pl. bőrbetegség okozza, akkor annak gyógyításával a hajhullás is meg fog állni. Azonban a hegesedő kopaszodás sajnos visszafordíthatatlan, a súlyosan károsodott hajhagymákat már nem lehet megmenteni, az elvesztett haj csak hajátültetéssel nyerhető vissza.

Kétségtelen, hogy a hajvesztés előbb-utóbb feltűnik az érintettnek, s rövid távon valószínűleg abban bízik, hogy a tünetek “maguktól” megszűnnek. Tekintve azonban az alopecia sokszínűségét, ha szokatlanul sok hajunk hullik ki, feltétlenül forduljunk szakemberhez!