Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

A ritkább alopéciák

Androgén alopéciaval szenvedő nőknél a haj hullásáért a megnövekedett férfi nemi hormon szint a felelős. A férfiakkal ellentétben ez a fajta kopaszodás szerencsére nem jelenti egyes területeken a haj végleges elvesztését. A haj a fejbőr egészén egyenletesen kezd kihullni. A haj szerkezete elvékonyodik, szőrszerűvé változik. Zsírosodással is együtt járhat, ilyenkor fénylőbb a fejbőr. A változó korba érve szinte minden nő megküzd ezzel, ám van, akinél ez a fajta betegség már egész fiatalon, 18-23 éves kora között jelentkezik. A hormonháztartás-zavar örökölhető, viszont jó hír, hogy megfelelő szakértelemmel eredményesen kezelhető ez a betegség és a miatta kialakult hajhullás is.

Toxikus alopéciáról beszélünk, amikor a hajhullásért valamely, a szervezetben felhalmozódott méreganyag a felelős. A toxikus anyagok a vérkeringés segítségével eljutnak a hajhagymákhoz és károsítják azokat, kihullnak. Ezek a káros anyagok a szervezetünkbe kerülhetnek gyógyszerek által, vagy valamilyen betegség során termelheti is testünk azokat, például vérhas. A legismertebb ilyen veszélyes méreg a tallium, melyet régen gyerekeknél használtak az ótvar kezelésére. Ma már csak patkány- és rovarirtó szerekben találhatunk. Egyes vitaminok túladagolása is okozhat toxikus hajhullást, ilyen az A-vitamin. Ez a fajta alopécia is visszafordítható a mérgező hatás  megszüntetésével.

Ennél speciálisabb eset, ha valaki alopécia symptomatica-val küzd, mert ilyenkor egy folyamatos inger hatására hullik a haj, ami a mérgező anyagokon túl lehet pszichikai is. Szintén gyógyítható.

A seborrhoeas alopeciák kialakulása részint genetika kérdése. Mindkét nemnél egyaránt jelentkezhet serdülőkorban. E betegségnél a fejbőrön fokozottabb a faggyútermelés, ennek következtében a már levált bőrlemezkék összetapadnak, így nem tud egészségesen hámlani a fejbőr. Két fajtája létezik, attól függően, hogy a
fejbőrön kialakult váladékban a faggyú vagy az elhalt hámsejtek mennyisége a nagyobb. Ahol a faggyúé több, azt seborrhoea oleosa-nak hívják. Ilyenkor fényesebb a fejbőr, esetenként pattanásos is lehet. Ahol a hámlemezek száma több, azt seborrhoea siccana-nak nevezik. Ebben az esetben a fejbőr vízhiányos, vagyis száraz, fénytelen. Létezik még egy igen ritka fajtája is, ahol a váladékos területek begyulladnak, viszketnek, kisebesednek, ezt seborrhoeás dermatitisnek hívják. Sajnos ezek nem gyógyíthatók tartósan, csak kezelhetők.

Az alopécia seborrhoica szerzett és öröklött is lehet. Itt is a hormonháztartás zavara a felelős, mégpedig a mellékvese felborult működése miatti zavar. A kopaszodás a halántékon kezdődik, mely körbehalad kétoldalt a fejtetőn. Gyakran párosulhat mellé zsírosodás, és hámlásos viszketés, így könnyen vezethet valamilyen seborrhoea
kialakulásához is.