Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

Összekapcsolható a pajzsmirigy és a hajhullás?

Manapság majdnem minden harmadik embernél, de leginkább nőknél jelentkezik a pajzsmirigy működésében lévő zavar. Ha megfelelően működik, észre sem vesszük, hogy ilyen szervünk is van. Azonban ha túl-, vagy éppen alul termel – utóbbi a gyakoribb – akkor viszont már komoly hatásai és tünetei jelentkeznek szervezetünkben.

Jellemző tünetek a pajzsmirigy túlműködése esetén a felgyorsult szívverés, a szem kidülledése, valamint struma, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása, mely kézzel tapintható. A szapora szívverés bizony komoly más következményekkel is járhat, így fontos minél előbb a megfelelő gyógyszeres kezelés megkezdése. A pirulákon túl minden olyan életmódbeli faktorokat is ki kell szűrni, ami a vérnyomásra és a szívre fenyegetettséget jelenthet. Ilyen például a dohányzás, az alkohol-fogyasztás és a fokozott stressz.

Ennél sokkal összetettebb tünet együttes jellemzi, ha valakinek alul működik a pajzsmirigye. Hiszen, ha valamiből hiány van, az mindig szembetűnőbb. Ha kevesebb hormont termel pajzsmirigyünk, akkor a következők lehetnek a tünetei: étvágytalanság, súlygyarapodás minden igyekezet ellenére is, gyakori székrekedés, koncentrációs zavarok és fáradékonyság, ingerültség, kimerültség, csökkenő teljesítőképesség, depresszió, érzékenység a hidegre. Ebben az esetben is előfordulhat struma, de lassabb szívveréssel párosul.
Nőknél még jele lehet a pajzsmirigy alul-működésnek a menstruációs zavarok és a terméketlenség. Szerencsére ez a fajta hormonális zavar is jól kezelhető gyógyszerekkel, mesterséges hormonpótlással.

Ami közös a kétféle pajzsmirigy működési zavarban, az az, hogy mindkét esetben jelentkezik tünetként a hajhullás. Mivel a pajzsmirigyek hormonjai szabályozzák – többek között – testünkben szinte az összes anyagcsere-folyamatot, így a bőrön és a haj szerkezetében hamar meglátszik ez a fajta hormonzavar.  A pajzsmirigy hormonok (trioxin –T4, trijód-trionin – T3) alacsony számakor a hajszálak vékonnyá, szálkássá, színük fakóvá válik. A bőr fásult lesz, hajlamos a kiszáradásra, így a fejbőr is.

A hormonok befolyásolják a haj növekedését is. A hormonális zavarok következtében a hajszálak előbb lépnek a nyugalmi fázisukba, tehát hamarabb hullanak ki, mint az megszokott lenne. Az átmeneti hajveszteség nem koncentrálódik egy területre, a fejbőr egészén tapasztalható. Jó hír, hogy ez a fajta kopaszodás a pajzsmirigy gyógyszeres kezelésével visszafordítható.

Ha a hajhullás jeleit tapasztaljuk magunkon, feltétlenül érdemes szakember segítségét kérni! A pajzsmirigy rendellenes működései szerencsére vérvétellel hamar kiszűrhetők, de a kopaszodás hátterében ennél jóval összetettebb problémák, betegségek is állhatnak.