Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

Mitől alakulhat ki még női kopaszodás?

Ennek a hormonális betegségnek a neve egy mozaikszóból alakult ki, PCOS, mely policisztás ovárium (petefészek) szindrómát jelent.
Gyakori betegség nőknél, mely a hormonrendszert támadja meg, és a meddőség leggyakoribb kiváltó oka is. A nők körülbelül 10-20% találkozik életében ezzel a szindrómával. Érdemes komolyan kezelni ezt a betegséget, mert rövid és hosszú távú szövődményei is lehetnek. A PCOS kialakulhat mozgásszegény életmód, stressz, helytelen táplálkozás, túlsúly egészségtelen hatásai miatt is, de javarészt öröklött, genetikai hajlam a magyarázata.

Eléggé összetett tünet együttes jellemzi. Nőgyógyászati problémák felléphetnek, mint a menstruációs ciklus zavara vagy kimaradása, meddőség. A szindrómára utaló belgyógyászati tünetek lehetnek a súlyos elhízás, magas vérnyomás, és keringési zavarok, szív- és érrendszeri panaszok. Ezen kívül bőrgyógyászati tünetek is felléphetnek, mint a túl zsíros, pattanásos bőr, vagy szürkés bőrelváltozások.

Mégis, talán a legkellemetlenebb tünetek a szindrómával szenvedő nőknél, hogy a hormonzavar következtében túlsúlyba kerülő férfi nemi hormonoknak szemmel látható jelei alakulnak ki. Ilyen a túlzott szőrnövekedés a férfiakra jellemző területeken: a köldök és a szeméremdomb közötti területen, a mellbimbók környékén és a deréktájon. Emellett megerősödhetnek az arcon lévő, nőknél apró pehelyszőrök is, mintha szakálluk és bajszuk nőne.

Ráadásul, ha a családban a férfiak örökletes kopaszodással küzdenek, ez a férfi nemi hormonoknak köszönhetően megjelenhet a PCOS szindrómával küzdő nőknél is. Ilyenkor a homloktájon és a fejtetőn erőteljes hajhullást, kopaszodás kialakulását tapasztalhatnak.

Szerencsére a szindrómának ezen tünetei gyógyszeres kezeléssel mérsékelhetők. A kezelés hatására enyhül a szőrnövekedés, a hajhullás visszafordítható, és segíthet a megtermékenyülésben is. Sajnos, teljesen nem gyógyítható meg a PCOS szindróma, csak a tüneteit lehet kezelni.

Természetesen, nem kell öndiagnózist felállítani, csupán javasoljuk, ha ilyen tüneteket érzékel, feltétlenül forduljon szakemberhez! Hiszen a hajhullás hátterében ezenkívül sok más betegség, és visszafordítható jelenség is állhat. A női kopaszodásról szóló blogbejegyzésünk ide kattintva érhető el.