Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

Túl zsíros haj is okozhat kopaszodást

A zsíros fejbőr nem csupán esztétikailag visszataszító jelenség, mely miatt szégyenkeznünk kell. Kellő körültekintés és ápolás nélkül jelentkezhetnek mellé más, komolyabb gondok is, például gombásodás, vagy hajhullás. Előbbi könnyen kialakulhat a túl zsíros fejbőrön, mert az egyszerűen nem képes szellőzni. Ha a fejbőr nem képes megtisztulni, a sok faggyú bekerülhet a szőrtüszőkbe is, ezáltal már a hajhagymák sem jutnak levegőhöz. Az
emiatt elgyengült hajszálak elvékonyodnak, kihullnak.

A túlzott faggyútermelés hátterében sajnos sok minden állhat, ezért érdemes szakértőhöz fordulni! Lehetséges okok például a túl zsíros étrend, hormonális zavarok, genetika, hajtípusunknak nem megfelelő kozmetikumok használata vagy túl stresszes életvitel. Előfordulhat, hogy a probléma nem túl komoly és kezeléséhez elég csak néhány tanácsot megfogadni, hogy elkerüljük a kopaszodást, korpásodást.

Hogyan kezeljük túl zsíros hajunkat?

1.      Mossunk annyiszor hajat, ahányszor jól esik! Tévhit, hogy a túl sok hajmosás stimulálja a faggyútermelést. Épp ellenkezőleg: minden egyes hajmosásnál eltávolítjuk a felesleges faggyút fejbőrünkről, elősegítve a szellőzését.

2.      Használjunk átlátszó állagú sampont a krémes helyett!

3.      A legjobb olyan hajápolási termék, mely tartalmaz tengeri hínárt vagy a következő gyógynövényekből valamennyit: zsurló, csalán, martilapu, rozmaring, zsálya, kamilla. Szabályozzák a faggyútermelést és nyugtatják, pihentetik a fejbőrt.

4.      Ha tehetjük, inkább reggel mossunk hajat, mert a faggyútermelés éjszaka aktívabb!

5.      Felejtsük el a balzsamot! A zsíros haj bőven kap tápanyagot a faggyúból.

6.      Kíméljük fejbőrünket! Kerüljük a meleg vizet, a forró levegőjű hajszárítót, a szoros hajfonatokat, copfokat, kalapokat, sapkákat és hajpántokat!

7.      Használjunk inkább fésűt a hajkefe helyett, mert azzal nem egyengetjük végig hajszálainkon a túl sok faggyút!

8.      Mint minden, hajunkkal jelentkező problémánál, itt is fontos a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás, a nyugodt életvitel, valamint a rendszeres testmozgás! Belső egyensúlyra törekedjünk az élet minden területén!