Jelentkezz ingyenes hajvizsgálatra!

Férfi hajbeültetés eredménye

Hajhullás oka lehet a cukorbetegség is

Manapság egyre több embert érint a cukorbetegség valamilyen  típusa, kortól és nemtől függetlenül. Az cukorbetegség kiváltó oka a hasnyálmirigy nem megfelelő működése. A hasnyálmirigy termeli szervezetünkben az inzulint, mely a szervezet anyagcseréjében segédkező hormon. A szervezet csak az inzulin segítségével képes a vérből kinyerni a glükózt, mely nélkülözhetetlen erőforrása a sejteknek. A máj is folyamatosan termel a szőlőcukrot, mely akár önmagában is szinten tartaná a vércukorszintet és energiát szolgáltatna a sejtnek. Azonban a máj cukortermelése nagyobb, mint ami szükséges. Normális esetben az inzulin jelenléte visszaszorítja a máj cukortermelését. A cukorbetegeknél ez hiányzik, ezért lesz magas a vércukorszintjük.

A cukorbetegségnek kettő típusát szokták megkülönböztetni a súlyosságát illetően. Az 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulintermelő sejtek teljesen elpusztultak, az inzulint külsőleg kell pótolni. A 2-es típusú cukorbetegeknél a szervezet termel inzulint, csak nem megfelelő mennyiségűt.
Számukra a kúra életmódváltást, rendszeres sportolást és tudatos táplálkozást, diabetikus étrendet ír elő. Kiegészítésként szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

Vércukorszint méréssel hamar kiszűrhetők a cukorbetegek, de akik nem járnak rendszeres vérvételre, azoknak is lehet pár árulkodó tünetjel. Ilyen például a gyakori vizelés, szokatlanul nagy szomjúság és éhségérzet, hirtelen súlyvesztés és ráadásul a hajhullás is.

Cukorbetegeknél a fokozott hajveszteség vagy hajszálak elvékonyodásának oka a nem megfelelő vérellátásban keresendő. Cukorbetegeknél a vérerek fala megvastagodik, az artériák beszűkülnek. A vér  nem tud megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a sejtekhez, így a hajhagymákhoz sem.  Az alacsony vérellátottság pedig a haj fénytelenné válását illetve hajhullás kialakulását idézheti elő.

Ha észleljük a kopaszodás első tüneteit, ne szégyelljünk szakértőhöz fordulni, hisz rengeteg ok húzódhat meg annak hátterében! A cukorbetegségen kívül lehet a nem megfelelő életvitel, a sport hiánya, a stressz vagy lelki fáradtság, de akár komoly szervi problémák tünete is lehet. Az öröklött kopaszodásra sajnos nincs gyógyszeres kezelés. Az ily módon elvesztett hajszálainkat csak hajátültetés során nyerhetjük vissza.